Jørn Hoel & The Blue Groove

Jørn Hoel & The Blue Groove

Endelig kommer Jørn til Hell

At Jørn Hoel er en mann som behersker soul, er det ingen tvil om. Albumet Soulsville toppet VG lista i 1996. At han også behersker bluesgenren, er albumet  “Love Will Make You Do Things That You Know Is Wrong” fra 1989, et bevis på.

Jørn Hoel vokste opp i Tromsdalen utenfor Tromsø. Allerede som 16 åring mistet han sin far noe som føltes hardt og brutalt og han sier til Dagbladet: ”-Jeg var veldig knytta til ham. Han kjørte lastebil og var sanger, og som moren til Steinar Albrigtsen har sagt: alle, inkludert hun selv, var forelska i ham”.

Etter et hjerteinfarkt i 2005 endte Jørn Hoel  opp med å evaluere livet sitt. Som han selv sier:  ”-Noen ting var helt på trynet. Jeg har vært svak mentalt og latt meg friste av en del ting jeg ikke skulle. Jeg burde ha gitt barna mer tid. Jeg har vært for selvopptatt og har i for stor grad fylt opp tida mi med meg selv”.

Nå føler Jørn Hoel at han kommer mer til sin rett både som menneske og artist og sier: ”-Når jeg står alene på scenen med en pianist føler jeg at jeg blottlegger meg. Jeg er naken, men føler meg tryggere. Egentlig er jeg en fyr som leser mye, som tenker mange tanker. Jeg er nysgjerrig og engasjerer meg i verden rundt meg.”

Jørn synger like særpreget og sensuelt på Tromsø dialekt som på engelsk . Han har et like godt grep om sine slagere fra 80 tallet som den latinamerikanske musikken, til tross for at han ikke er latinamerikaner selv, men fra.... Nordens Paris  Hoel har gjennom hele sin karriere samarbeidet mye med barndomsvennen Steinar Albrigtsen, og i 1997 gav de ut sitt første album sammen ”Get together”.

Han har gitt ut 13 album fra  ”Ubarbert” i 1982 til hans foreløpig siste, dobbelalbumet”Sanga for hjertet”og ”Sanga for beinan” i 2010. I 1987 fikk han Spellemannsprisen for albumet ”Varme ut av is”.

Vi har alle et forhold til Jørn Hoel enten gjennom hans samarbeid med barndomskameraten Steinar Albrigtsen eller som deltaker i ”Stjernekamp” og ”The Hit” på NRK eller som matskribent  eller som komponisten til ”ei hand og holde i”og ”jeg har en drøm” fra 80 tallet.

Til Blues in Hell kommer Jørn Hoel med fullt band med blåsere, og han lover et forrykende show spesielt laget til festivalen. Der blir vi kjent med den mer bluesige og soulaktige stemmen bak komponisten, gitaristen og sangeren.

Han er vår hovedartist på fredags kvelden under Blues in Hell 2015.

 

Torhild Grøtte 2015