Michael Roach

Foto: Per O Hagen Foto: Per O Hagen

The Great Gentleman of the Blues

Blues in Schools 

Michael er igjen tilbake og skal gjøre nye konserter for alle barneskole elevene i Stjørdal kommune uka før festivalstart. Et flott tiltak i samarbeid med den kulturelle skolesekken.

Det er gått mange år siden vi møtte Michael Roach første gang, men det er etter hvert blitt mange hyggelige gjensyn og gjenhør med mannen fra den amerikanske hovedstaden Washington DC. Han var ikke særlig gammel da han begynte å høre på blues, og spesielt på såkalt East Coast blues. Han ble kjent med blant andre John Jackson, John Chepas og Jerry Ricks, alle store tolkere av denne musikkstilen som går helt tilbake til 1920-tallet. Michael har etter hvert utviklet en egen stil, men er samtidig tro mot sitt musikalske opphav. På 1990-tallet flyttet Michael til England, og foruten å spille på klubber og festivaler har han også blitt en profil innen afro-amerkansk kultur ved for eksempel The Smithsonian Institute i USA, Oxford University i England og Univerity of Metz i Frankrike gjennom sine forelesninger med fokus rettet mot blues.

Michael har grunnlagt European Blues Association der han i dag fungerer som Director of Devolopment, sekretær og redaktør i nyhetsredaksjonen. Han er også med i prosjektet ”Overseas Blues- European Perspectives on African American Music”, så dette er en mann med mange jern i ilden. Men først og fremst er Michael Roach en bluesmann som elsker å spille for folk, og bestandig ulastelig antrukket. Han har besøkt Norge mange ganger, ofte i selskap med Jolly Jumper & Big Moe.

I 2009 og 2010 besøkte han samtlige ungdoms og grunnskoler i Stjørdal kommune med sin stemme og gitar, og Blues In Hell er glad og takknemlig for at Stjørdal kommune og de ansvarlige for den kulturelle skolesekken har forstått betydningen av å inkludere skolene i festivaloppbyggingen. Elevene fikk et lite innblikk i bluesmusikk og dens opprinnelse, samt dens store betydning for dagens musikk. Også litt historikk i forhold til slavenes historie og rasepolitikk i USA gjennom flere hundre år ble presentert.

Vi er derfor stolte av å kunne ønske han velkommen tilbake i år, og denne gangen er det elevene i barneskolene som får besøk.

Mr. Roach er bosatt like utenfor London i England og har en rekke cd utgivelser bak seg. Han turnerer og spiller festivaler og klubber over hele verden og er en høyt respektert arvtager av den akustiske opprinnelige bluestradisjonen. Michael Roach skal også gjøre en akustisk opptreden på festivalen fredag 4. september – dette blir bra.

 

Jan Erik Moe