Blues in Hell Award

Denne heder skal gå til en bluesmusiker som har levd en stund og som har betydd mye for sitt instrument eller sin stilart, men som samtidig ikke har hatt et større støtteapparat i ryggen som kunne ha løftet han eller hun opp et nivå vedkommende etter festivalens mening hadde fortjent og vært på. Prisen deles ut hvert år under åpningen av festivalen og består av et kunstverk fra årets festival kunstner.

  • 2008         Eddie Bo

  • 2009         Louisiana Red

  • 2010         Dana Gillespie

  • 2011         Henry Gray

2010

Blues In Hell Award 2010 går til en person som har en karriere på nærmere 50 år.

Award vinneren ble født 30. mars 1949 i Surrey i England i en alder av 15 år faktisk vedkommende britisk mester i vannski.

Stilartene denne personen har vært gjennom er mangfoldige, fra folk/pop/rock/blues på 60-tallet, ren rock på 70-tallet til disco orientert musikk tidlig på 80-tallet. Mot midten og slutten av 80-tallet dyrket denne personen den stilarten som kanskje ligger hjerte nærmest, nemlig BLUES. I tillegg har vinneren et sideprosjekt som heter Third Man, hvor det dyrkers sin dype interesse for indisk tro og musikk. Musikeren har blant annet samarbeidet med Donovan, Mick Ronson, David Bowie og Bob Dylan er også en stor denne fan. Når han møtte henne på sin turne i England i 1965 så kan det nok tenkes at hans interesse var mer knyttet opp mot flotte formene. Det må også nevnes at David Bowie har vært kjæreste med henne og de er fortsatt gode venner. Bowie brukte å bære hjem hennes skolebøker og lærte henne gitar akkorder. Blues In Hell award vinneren startet sin karriere med å spille trommer, og hun trakterer også piano og gitar.

Starten på hennes ”Blueskarriere” kom ganske sikkert i 1962 da hun som 13-åring snek seg inn på den legendariske klubben Marquee i London for å høre Muddy Waters. Hennes første album kom ut i 1964/1965 og het ”Donna Donna” – nå 46 år senere kan hun skilte med 40 plater og 3 spillefilmer i tidlig sience fiction tradisjonen.

Vinneren var Magdalena i originaloppsetningen av ”Jesus Christ Superstar” og har også hatt roller i flere filmer. I filmen ”Bad Timing” har hun en veldig kort sengeopptreden med Art Garfunkel !  Fra 1996 har hun vært medansvarlig for en festival på rikmannsøya Mustique – Mustique Blues Festival. Dette er en nonprofit festival hvor pengene går uavkortet til Basil Charles Educational foundation. Hun har også blitt opphøyet til disses “Hall Of Fame”.

Blues In Hell Award 2010 går komponisten, sangeren og medmennesket  Dana Gillespie.

alt

 

2009

Blues In Hell Award 2009 går til en person som har en karriere på nærmere 65 år.

Han er en av de siste gjenlevende blues giganter i den opprinnelige Chicago tradisjonen er høyt elsket og respektert verden over. Han ble født i Alabama i 1932 og en uke etter fødselen døde hans mor. Da han var ni år ble hans far drept av Ku Klux Klan og han fant da stor trøst i bluesen. Han var fallskjermsoldat under Korea krigen i 1952, men fant fort ut at gitaren og bluesen var en tryggere vei å gå. Han skrevet mer enn 1000 låter, spilt inn utallige plater og synger ofte om sitt eget liv, om rasismen, om kona som døde av kreft, om undertrykkelsen han har kjent på kroppen og om årene som går så alt for fort. Gitaren er hans faste følgesvenn og per i dag finnes det ingen over innen Chicago slide/ bottleneck tradisjonen.

Blues In Hell Award 2009 tildeles ”The Giant Of The Blues” LOUISIANA RED

 

alt

2008

Blues In Hell Award 2008 går til en person som gjennom en karriere på over 60 år har vært en sentral aktør i så og si alt som har kommet fra byen New Orleans. Som soloartist, studiomusiker og plateprodusent har vedkommende vært en stor inspirasjonskilde for mer kjente og etablerte artister som f.eks Dr John og Little Richard. Han har medvirket på hundrevis av innspillinger, spilt på de scener som tenkes kan, og turnert verden rundt.

Han ble født i New Orleans i 1930 og kommer fra en av byens mange musikalske familier. Han vokste opp med blues, jazz, gospel, pop, brassband- og karnevalsmusikk døgnet rundt i sin egen bakgård, samtidig som han lærte å spille piano. I 1999 mistet han alt han eide i en brann - 69 år gammel. Han reiste seg fra asken, startet kafè, studio og snekkerfirma, og var i full gang da orkanen Katrina kom i 2005 og jevnet alt med jorden. I en alder av 75 år sto Eddie Bo nok en gang på bar bakke, uten mange av de pensjons- og velferdsordningene vi tar for gitt her i Norge.

Det er med aller største stolthet og respekt den første Blues In Hell Award tildeles en av New Orleans' aller største levende musikalske legender, pianisten, komponisten, orkesterlederen og produsenten EDDIE BO

 

alt